Collageen en botontkalking:

Collageen is het eiwit dat de belangrijkste bouwsteen is van je lichaam en zorgt voor de samenhang en elasticiteit van o.a. bindweefsels zoals kraakbeen, pezen, banden maar ook botten en de huid. Dagelijks breekt je lichaam collageen af en via cellen in je lichaamsweefsel maakt het weer op een natuurlijke manier nieuwe collageen aan.

Naarmate je ouder wordt, produceert je lichaam minder natuurlijke collageen waardoor de eerste tekenen van ouderdom ontstaat. Dat begint rond je vijfentwintigste en vanaf je dertigste neemt het extra snel af.

Het collageen wordt onderverdeeld in 28 typen. De eerste vier zijn daarvan veruit het belangrijkst. Van het collageen valt 90% onder type 1. De soorten collageen die voorkomen in het menselijk lichaam kunnen als volgt worden onderscheiden:

  • Collageen type 1: huid, botten, kraakbeen, bindweefsel, gewrichtsbanden, pezen, bloedvaten, haar, nagels
  • Collageen type 2: gewrichten, tussenwervelschijven, strottenhoofd, luchtpijp, ribben, neus
  • Collageen type 3: huid, bloedvaten, weefsels nodig voor wondherstel
  • Collageen type 4: vliezen rondom organen, capillairen

Collageen van het Type 1 wordt o.a. onttrokken uit de huid van ‘grasetende’ runderen en is identiek aan het menselijke collageen. ‘Gehydrolyseerd’ betekent dat het enzymatisch afgebroken wordt, waardoor het collageen opgesplitst wordt in kleinere ketens van aminozuren, de peptiden. Daardoor is het makkelijk verteerbaar en wordt het snel opgenomen in je dunne darm.

Het ontstaan van botontkalking:

Een skelet weegt ongeveer 12 kilogram en bestaat slechts uit een klein gedeelte Calcium, magnesium, fosfor en een nog kleiner deel andere mineralen. Het hoofdbestanddeel, 90%, is echter Collageen. 

Zodra er in het lichaam ergens een primaire of secundaire ontsteking is door een overschot en onbalans in het Omega-6/3 systeem (te veel omega-6 resulteert in Arachidonzuur, resulterend in PGE2 (prostaglandineE2/ ontstekingsmediator) resulterend in (laag-gradige) ontstekingen. Om die ontsteking te activeren is Calcium (uit de botten) nodig. Raar maar de ware waarheid die niemand je verteld!

Vervolgens bepalen Bacteroïden (een belangrijke bacteriegroep in de darm) de hoeveelheid Calcium die wordt opgenomen uit voeding (mits deze voldoende calcium bevat...) of supplementen. Zijn de Bacteroïden te laag resulteert dat in een afgifte van Calcium uit de botten. Om ‘Botontkalking’ daarom optimaal aan te pakken moet de hoeveelheid Omega-3, vooral EPA, flink omhoog gebracht worden, deze breekt (laag-gradige) ontstekingen af. 

Ook speelt verzuring een belangrijke rol bij botontkalking. Als de voeding namelijk onvoldoende Calcium bevat wordt ook een deel Calcium uit de botten onttrokken om een te veel aan zuren te neutraliseren. Nadeel hierbij is dat deze Calcium gaat oxyleren waarbij Calcium-oxalaten gevormd worden die of aan de binnenkant van de bloedvaten voor aderverkalking zorgen of in de vorm van 'pijnlijke' nierstenen worden uitgescheiden.

Waarom heeft de vrouw eerder last last van botontkalking?

Dat heeft te maken met de menstruatie. De menstruatie is een maandelijkse periode waarbij de vrouw o.a. haar overschotten aan zuren kwijt kan raken. Dit bloed is vrij zuur, ook weer belangrijk om voor een zure omgeving in de vagina te zorgen zodat bacteriën minder kans hebben. Zodra de menopauze intreedt er er geen menstruatie meer is zit de vrouw met extra overschotten en gezien het bovenstaande proces is er ook meer kans op botontkalking.

Hoe behandel je botontkalking?

Herstellen van de Omega-36-Index. Houdt er rekening mee dat deze Index gemiddeld en afhankelijk van de hoeveelheid laag-gradige ontstekingen, per 2 maanden slechts 1% totaal stijgt bij een inname van 1800mg EPA+DHA per dag. Ook kan er gestart worden met extra Calcium en mineralen voor de botopbouw, gecom-bineerd met vitamine K2 en vitamine D3 voor regeneratie van botweefsel, PLUS Collageen (10 gram per dag). Om ontstekingen snel af te breken kun je hier nog Collageen met Curcuma (3 x 2 capsules per dag) aan toevoegen. Deze moet BIJ de 10 gram Collageen gebruikt worden.

Waar kan ik de producten bestellen?

Klik hier om naar de webwinkel van Niche4health te gaan. CPG werkt samen met deze producent vanwege de zeer hoge biologische beschikbaarheid van het collageen. Vooral de combinatie collageen met curcuma is goud waard en waar menigeen uitstekende resultaten bij blessures c.q. pijn heeft bereikt. Ook sporters herstellen veel sneller van hun training, inzetbaar preventief en curatief bij blessures.
 
E-mailen
Bellen
Map
Info