Gratis Check-up voor duurzame gezondheid
IN 5 STAPPEN NAAR EEN (NOG) BETERE GEZONDHEID (Preventief Curatief Genetisch)
STAP 1: Doorloop naar eigen keuze de vragenlijsten van 6 gezondheidssystemen.
Gezondheidssysteem Nr. 1: Verzuring.
Eet of drink je (te) veel zuren vormend voedsel, verzuurt je lichaam en op termijn kunnen er allerlei ziekten ontstaan. Voorbeelden van verzuringsziekten zijn jicht, reuma, artritis, artrose en fibromyalgie. Maar ook spierpijn, spier-krampen en spierstijfheid zijn (voor)tekenen van verzuring. Voordat deze klachten zich echter openbaren gaat dit gepaard met allerlei klachten die in de vragenlijsten staan.
Klik hier om naar de vragenlijst Verzuring te gaan.
Gezondheidssysteem Nr. 2: Darm, immuniteit, gisten, schimmels en parasieten.
In de darm bevinden zich goede en slechte bacteriën. Bij een verstoorde darm pH-waarde (door maagzuur overschotten) kunnen de goede bacteriën niet goed overleven en krijgen de slechte de overhand. Hierdoor kunnen schimmels zich prima ontwikkelen. Deze schimmels geven toxinen/gifstoffen af die via de darmwand in het bloed terecht komen. Gelukkig heeft het lichaam een goed werkend immuunsysteem en dit start dan ook onmiddellijk om alle toxinen (giffen) op te ruimen. Hierdoor is echter vaak de capaciteit te beperkt om in de rest van het lichaam ontstekingen of andere allergenen af te breken en ontstaan reactiefases met bijv. pijn doordat ontstekingen op zenuwweefsel drukken of allergische reacties doordat bijv. pollen via neus en longen binnenkomen.
Normaliter worden die allergenen door de witte bloedlichaampjes (leukocyten) afgebroken. Als echter in de darm de bacteriën die zorgen voor een optimale Immuun globuline Alfa (sIgA)productie te weinig zijn, worden zgn. 'mestcellen' aangemaakt. Die mestcellen ‘eten’ de allergenen ook op maar hebben de nare eigenschap om ook histamine te produceren. Histamine prikkelt de slijmvliezen van ogen, neus, longen en darmwand waardoor de bekende allergische reacties ontstaan. Vaak zijn ook lever en nieren zwaar belast.
Belangrijke ‘boosdoener’ is de ‘gist’ Candida Albicans (en haar ‘soortgenoten’ zoals Candida Glabrata, Candida Cruseï, Candida Parapsilosis en Candida Tropicalis). Dat zijn gist-(schimmels) en zoals de naam al zegt, voeden deze zich met gisten uit brood, deegwaren, alcohol en suikers. En van daaruit beïnvloeden ze ook de Suikerstofwisseling in negatieve zin. Ook kunnen schimmels zoals Aspergillus Niger, Aspergillus Fumigatus, Mucor species en zelfs Parasieten het immuunsysteem zwaar belasten. Test daarom je darmgezondheid. Succes!
Klik hier om naar de vragenlijst Darm, immuniteit, gisten, schimmels en parasieten te gaan.
Gezondheidssysteem Nr. 3: Vetzuurstofwisseling.
Uit verschillende informatiebronnen blijkt dat de mens zich ontwikkeld heeft op een dieet met een verhouding van omega-6 tot omega-3 essentiële vetzuren (EVZ) van ongeveer 1:1 terwijl het westerse dieet de verhouding 15:1 tot 16,7:1 heeft.
Westerse diëten hebben een tekort aan omega-3 vetzuren en te grote hoeveelheden aan omega-6-vetzuren in vergelijking met het dieet waarop mensen zich ontwikkeld hebben en hun genetische patronen werden vastgesteld.
Overmatige hoeveelheden omega-6 meervoudig onverzadigde (MOVZ) en een zeer hoge omega-6/omega-3 verhouding, zoals in de huidige westerse diëten, bevorderen de pathogenese (ontwikkeling van vele ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, kanker, ontstekingen en auto-immuunziekten, terwijl hoge niveaus van omega-3 (MOVZ) (lage omega-6/omega-3 verhouding) onderdrukkende effecten op deze ziekten uitoefenen.
Klik hier om naar de vragenlijst Vetzuurstofwisseling te gaan.
Gezondheidssysteem Nr. 4: Suikerstofwisseling.
Hierdoor krijgen onze hersenen te weinig glucose en ontstaan symptomen zoals ‘dips’ na de maaltijden (even op de bank), of overdag trillerigheid met drang naar (zoet of hartig) eten. Dit verschijnsel noemt men ‘Hypoglycemie’ en is ‘meetbaar’ middels een Glucose Tolerantie Test. Je krijgt middels deze test ook inzicht op het risico om later het gevreesde Diabetes Type 2 (ouderdomsdiabetes) te krijgen. Je kunt zelfs zien of je in een ‘Burn-Out’ situatie zit.
Mede oorzaak is vaak ook een verkeerde verhouding in de opname via de voeding van de Omega-6 en Omega-3 vetzuren. Die verhouding dient ook aangepast te worden qua voeding.Op langere termijn raken de Eilandjes van Langerhans (Insuline ‘fabriekjes’) in de alvleesklier, langzaam uitgeput en stijgt ons nuchtere bloedsuikergehalte. Je krijgt steeds meer dorst, gaat steeds vaker plassen, wordt steeds vermoeider en je gewicht is steeds moeilijker onder controle te houden.
Vaak wordt je onverklaarbaar dikker. Dat dikker worden heeft te maken met de ‘dipjes’ na maaltijden. Door het te snel dalende bloedsuiker ontstaat er vaak een onbedwingbaar verlangen naar zoet/soms hartig, je geeft daar aan toe, door de vermoeidheid beweeg je minder en de cirkel is rond. Vanuit Hypoglycemie ontstaat dan de volgende fase, het zogenaamde Syndroom-X oftewel Metabool syndroom. Overgewicht is dan vaak een feit. Je bloeddruk wordt langzaam steeds hoger, je ziet het cholesterol stijgen en ook de bloedplakkerigheid wordt hoger met een verhoogd risico op bloedpropjes
Uiteindelijk kan Syndroom-X tot Ouderdomsdiabetes Type 2 leiden. Wat opvalt, is dat er steeds meer jonge kinderen Diabetes Type 2 ontwikkelen!
Klik hier om naar de vragenlijst Suikerstofwisseling te gaan.
Gezondheidssysteem Nr. 5: Zuurstofopname (energie).
Zodra je maag te veel aan zuren gaat produceren om overschotten op deze manier te verwijderen wordt er vaak te weinig Intrinsic Factor (IF) in de 12-vingerige darm aangemaakt wat weer een slechte B12 opname tot gevolg heeft.
Als dan in de darm een Darmdysbiose ontstaat (te weinig goede bacteriën/de inhoud van je darm heeft een pH-waarde tussen de 5,8 en 6,8) worden vitamine B12 en daardoor foliumzuur, koper en ijzer niet goed in je lichaam opgenomen.
Hierdoor kan er in het rode beenmerg onvoldoende hemoglobine (zuurstof-drager) aan de rode bloedlichaampjes gekoppeld worden, waardoor er problemen met het zuurstof-transport kunnen ontstaan.
Komt er minder zuurstof IN de cellen, kan er minder energie geproduceerd worden waardoor vage klachten ontstaan door bloedarmoede. Zo kan vermoeidheid, lusteloosheid, nergens zin in hebben, krachtsverlies, geen motivatie en depressiviteit een oorzaak hebben.
Klik hier om naar de vragenlijst Zuurstofopname te gaan.
Gezondheidssysteem Nr. 6: Vrije Radicalen Pathologie.
Vrije Radicalen komen in ons lichaam o.a. vrij bij de verbranding van glucose en zuurstof in onze cellen. Vrije Radicalen beschadigen de inhoud van onze cellen. Anti-oxidanten breken Vrije Radicalen dus af. Binnen dit beschermingssysteem zijn 3 enzymen zeer actief.Anti-oxidanten maken Vrije Radicalen minder schadelijk maken en breken deze stap voor stap af. Anti-oxidanten beschermen als het ware onze cellen tegen roken, alcoholgebruik, luchtverontreiniging, overdreven zonnebaden, verschillende medicijnen en zware sportbeoefening.
Anti-oxidanten en sport.
Bij sporten worden weefsels belast waardoor er meer vrije radicalen ontstaan dan bij niet sporten. Bij krachttraining wordt spierweefsel zelfs bewust kapotgemaakt om spiergroei te bevorderen.
Doordat al deze vrije radicalen ontstaan, moet het lichaam ze eerst onschadelijk maken, waardoor het herstel langer duurt. Een suppletie met Anti-oxidanten is dan zeker aan te raden voor sporters, omdat de hersteltijd aanzienlijk wordt verkort. Het gebruik van een goed Anti-oxidant complex is belangrijk om je cellen tegen schade te beschermen en je vooral je gezondheid te beschermen.
Klik hier om naar de vragenlijst Vrije Radicalen Pathologie te gaan.
Lyme: Test je gezondheid op Lyme inclusief therapeutisch advies:
In Europa is de bekendste soort de Ixodes ricinus of schapenteek. Deze teek komt voor op plaatsen waar de luchtvochtigheid groot is, bijvoorbeeld op plaatsen met lage begroeiing. Teken komen niet alléén voor in natuurgebieden, maar ook in stadsparken, grasdijken, weilanden en tuinen. Vaak wordt gesteld dat het tekenseizoen van maart tot november is, maar door de zachte winters zijn teken het hele jaar door actief. Tijdens hete en droge zomermaanden is de activiteit minder.
Teken bijten zich vast in de gastheer, meestal merkt men daar niets van. Ze leven van opgezogen bloed en zijn 24 uur per dag op zoek naar ‘gastheren en gastvrouwen’ om bloed te kunnen zuigen.
Teken hebben voorkeur voor warme, vochtige plekjes, zoals de liezen, knieholten, oksels, achter de oren, schaamstreek enzovoort. Omdat kinderen kleiner zijn, zijn teken bij hen vaak op het hoofd te vinden: bij de haargrens en achter de oren. De Dermacentor-teek heeft een voorkeur voor de behaarde hoofdhuid en is het hele jaar door actief.